top of page
החיידקים בתחמיצים.jpg
IMG_7946.jpg

סיכומי מחקר ותוצאות משקיות על תחמיצי חיטה ותירס

WhatsApp Image 2019-08-02 at 09.17.58.jpeg
פעילות בתחמיצים.jpg
אוריאה בתחמיצים.jpg
Slide8.JPG
Slide10.JPG

Meta-analysis of effects of inoculation with homofermentative and facultative heterofermentative lactic acid bacteria on silage fermentation, aerobic stability, and the performance of dairy cows.

ד"ר צבי ויינברג, חוקר בכיר במחלקה לתחמיצים ושימור מזון במכון וולקני, יחד עם חוקרים נוספים מהעולם, פירסמו בשנת 2017 בחוברת המקצועית המפורסמת Journal of Dairy Science מאמר הסוקר מספר רב של מאמרים מחקריים מהעולם על השפעת חיידקים מסוג לאקטובצילוס על תהליכי ההחמצה של תחמיצים שונים והשפעתם על ביצועי פרות החלב.

החוקרים סרקו 130 מאמרים שדנו בהשפעת החיידקים המועילים על איכויות התחמיצים ו- 31 מאמרים שדנו בהשפעת התחמיצים המטופלים בחיידקים מועילים על ביצועי פרות החלב.

 

מסקנות החוקרים מהמחקר:

טיפול בתחמיץ עם חיידקים מועילים לאקטובצילים הומופרמנטטיבים או פקולטטיבים  הטרופרמנטטיבים  שיפר באופן ניכר את תהליך ההחמצה של התחמיצים ושמירת החומר היבש של התחמיצים באזורים חמים וטרופיים בירק דגניים, אספסת, וקטניות אחרות, ללא קשר לסוג החיידקים. עם זאת, הטיפול בחיידקים לא שיפר את ההחמצה בתחמיץ תירס, סורגום וקני סוכר.

החיידקים גם הגדילו את ספירת השמרים ללא קשר לסוג המספוא אך לא השפיע על היציבות האירובית. בנוסף, השימוש בחיידקים מועילים שיפר את ביצועי פרות חלב על ידי הגדלת תנובת החלב , ללא קשר לסוג התחמיץ המטופל,  סוגי החיידקים, רמות הזנה, סוגי מנות ורמת תנובת החלב של פרות. טיפול בחיידקים מועילים מראה נטייה דומה של עליה  בריכוזי החלבון והשומן בחלב. למרות זאת, לא זוהו השפעות של נעכלות החומר היבש במערכת העיכול .

Conclusions

Silage inoculation with homofermentative or facultative  heterofermentative LAB (application rate ≥ 105 cfu/g as fed) markedly enhanced silage fermentation and increased DM recovery in temperate and tropical grasses and in alfalfa and other legumes, independently of LAB species. However, inoculation did not improve the fermentation of corn, sorghum, and sugarcane silages.

Inoculation also increased yeast counts across forages but did not affect aerobic stability. In addition, inoculation with a rate of at least 105 cfu/g of LAB improved dairy cattle performance by increasing milk yield, irrespective of the type of ensiled forage, LAB

species, diet type, and level of milk yield of cows in the control treatment. Inoculation also had a similar tendency on milk protein and fat concentrations. However, no effects of inoculation were detected on total tract DM digestibility or feed efficiency.

 Future studies should examine how homofermentative or facultative heterofermentative LAB inoculants increase the performance of dairy cows.

מצורף כאן המאמר המקורי לעיונכם

 
 
 
 
 
 
 
 

The Effect of Microbial Inoculum and Urea Supplements on Nutritive Value, Amino Acids Profile, Aerobic Stability and Digestibility of Wheat and Corn Silages

Philip Wagali ,Ira Pelech , Chris Sabastian , Julius Ben Ari , Haim Tagari , Sameer J. Mabjeesh *

Version 1 : Received: 24 May 2023 / Approved: 25 May 2023 / Online: 25 May 2023 (08:40:24 CEST)

How to cite: Wagali, P.; Pelech, I.; Sabastian, C.; Ben Ari, J.; Tagari, H.; Mabjeesh, S.J. The Effect of Microbial Inoculum and Urea Supplements on Nutritive Value, Amino Acids Profile, Aerobic Stability and Digestibility of Wheat and Corn Silages. Preprints.org 2023, 2023051771. https://doi.org/10.20944/preprints202305.1771.v1 Wagali, P.; Pelech, I.; Sabastian, C.; Ben Ari, J.; Tagari, H.; Mabjeesh, S.J. The Effect of Microbial Inoculum and Urea Supplements on Nutritive Value, Amino Acids Profile, Aerobic Stability and Digestibility of Wheat and Corn Silages. Preprints.org 2023, 2023051771. https://doi.org/10.20944/preprints202305.1771.v1Copy

Abstract

Wheat and corn silages are widely used as ruminant feed in Israel due to their availability and cost-effectiveness. To ensure long-term preservation without compromising nutritional quality, effective methods must be employed. Inclusion of additives during harvest and ensiling can enhance efficiency and address preservation challenges. In the current study, the effects of microbial inoculum (MI) and urea on the chemical composition, amino acid profiles, aerobic stability, and in vitro digestibility of wheat and corn silages were investigated. Samples of wheat and corn were subjected to four treatments: control, MI, Urea, and a combination of MI+Urea. The treatments were ensiled in anaerobic conditions and opened after 1, 7, 14, or 28 days. Results showed that additives improved the quality parameters of wheat and corn silages. The inclusion of MI produced the most aerobically stable silages. The inclusion of urea in silages deteriorated aerobic stability. Additives improved in vitro cell wall carbohydrates digestibility in both silages and was the best when MI was combined with urea. These results imply additives could be incorporated in silages to enhance their nutritional value, aerobic stability and digestibility. Nonetheless, increased CP content with additives was not accompanied with parallel increase in amino acids content in corn silage.

Keywords

Silage; corn; wheat; microbial inoculum; amino acids; digestibility

מצורף כאן המאמר המקורי לעיונכם

link to article : https://www.preprints.org/manuscript/202305.1771/v1

 

 כל הזכויות שמורות ל- EM-Zoo, ישראל 2015

bottom of page